Přírodní druh. Pěstujeme v hlubší hlinité až hlinitopísčité zahradní zemině.
Jitrocel patří mezi nejznámější léčivé rostliny.
Kulinářské využití:
Listy lze přidávat do polévek, salátů, omáček nebo osmahnout ve sladkém či slaném těstíčku.
Bylinná medicína: Využívaná část: list, semeno
List se sklízí před květem a to za slunného počasí okolo 14. hodiny, trhá se rovnou u země. Listy lze tak sklízet v období od května do října 3-4x.
Čaj a sirup z jitrocele jsou výborným prostředkem proti kašli. Čerstvě zmačkané listy se přikládají na rány všeho druhu. Semeno jitrocele brání tvorbě kaménků, užívá-li se denně 8 gramů.
Sirup proti kašli podle Marie Treben:
4 vrchovaté hrsti čerstvých omytých listů jitrocele pomeleme na mlýnku na maso. Kaši zředíme trochou vody, přidáme 250 g včelího medu a 300 g nerafinovaného cukru. Za stálého míchání směs na mírném ohni přivedeme téměř k varu. Když se listy, med a cukr spojí v hustou hmotu, naplníme ji za horka do čistých sklenic. Sirup uchováváme v ledničce. Podle potřeby užíváme několik lžiček denně.
Mrazuvzdornost: mrazuvzdorný
Nový komentář