Pěstujeme v propustné hlinito-písčité půdě na slunci i v polostínu, hodí se také jako nádobová rostlina.
Saturejka horská je vytrvalý kompaktní polokeř s tmavozelenými úzkými listy a bílými květy až bílo-růžovými květy.
Doporučené doprovodné druhy: LEVANDULE, MATEŘÍDOUŠKA, TYMIÁN, ROZMARÝN...
Kulinářské využití:
Voní podobně jako tymián má mírně štiplavou, charakteristickou chuť, která je lepší před vykvetením. Uchováváme sušením.
Výborně se hodí k čočce, hrachu, fazolím, do pomalu vařených polévek (rybí), dušených pokrmů, sekané a vaječných pokrmů. Lze ji přidávat do trojobalů na jemná masa, například telecí nebo ryby. Přidává se do omáček, paštik a domácích uzenin. Je klíčovou složkou provensálské směsi bylinek.
Provensálská směs recept:
4 lžíce sušených listů rozmarýny
3 lžíce sušených listů majoránky nebo dobromysli (oregana)
2 lžíce sušených listů tymiánu
3 lžíce sušených listů saturejky
2 lžíce sušených levandulových květů
1 lžička sušených listů šalvěje
Tuto klasickou směs bylinek používáme ke kořenění zeleniny, kuřat a červeného masa.
Mrazuvzdornost: mrazuvzdorná

64 Kč